Άρχισαν τα σχολεία και όλες οι μάμαδες ρωτάτε τι μπορείτε να βάλετε στο ταπεράκι του παιδιού για το σχολείο, κάτι γρήγορο καλό.
Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα αναλύσουμε τους λόγους που αξίζει το σνακ στο σχολείο, τι να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε να βάζετε στο ταπεράκι, καθώς και ορισμένες συνταγές που θα σας λύσουν τα χέρια.
Για ποιο λόγο είναι σημαντικό το σνακ στο σχολείο;
Τα παιδιά έχουν ταχεία ανάπτυξη και το σώμα τους απαιτεί τακτική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, όπου μέσω αυτών θα προσλάβει το σώμα την ενέργεια που χρειάζεται. Επιπλέον, τις ώρες του σχολείου, το σώμα του παιδιού απαιτεί επιπλέον ενέργεια για να ανταπεξέλθει στις μαθησιακές και σωματικές δραστηριότητες. Ένα θρεπτικό σνακ θα προσφέρει ενέργεια στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας την συγκέντρωση, τη μνήμη και τη γνωστική απόδοση. Εκτός των ωρών της μαθήματος της γυμναστικής, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ενεργητικά κατά την διάρκεια των διαλειμμάτων παίζοντας. Τα υγιεινό ταπεράκι της μαμάς από το σπίτι θα το βοηθήσει να αναπληρώσει την ενέργεια του και να συνεχίσει το παιχνίδι, χωρίς την εμφάνιση κόπωσης.
Τι να αποφεύγεται να βάζετε στο ταπεράκι του παιδιού για το σχολείο;
- Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη: Έτοιμα γεύματα, όπως μπισκότα, κρουασάν, τζουρέκια κλπ, αν και πολλές φορές αποτελούν βολικές επιλογές, περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης (και όχι μόνο), τα οποία θα παρεμποδίσουν την συγκέντρωση του παιδιού και θα αποτελεί ένα γεύμα με περιττά αυξημένες θερμίδες και χαμηλό σε θρεπτικά συστατικά.
- Επεξεργασμένα τρόφιμα: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα (προσυσκευασμένα) συχνά υστερούν σε θρεπτικά συστατικά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ανθυγιεινά λιπαρά και αλάτι.
- Έλεγχος μερίδας: Ακόμη και τα υγιεινά σνακ μπορεί να γίνουν λιγότερο ωφέλιμα εάν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες. Είναι σημαντικό οι τροφές που προσφέρονται να διατηρούνται σε λογικές μερίδες, ανάλογα την ηλικία του παιδιού, για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση. Θα πρέπει να μάθετε στο παιδί τα όρια.
- Ζεστά – φρεσκομαγειρεμένα τρόφιμα: Στο τάπερ του παιδιού δεν θα πρέπει να μπαίνει φαγητό που μόλις έχετε μαγειρέψει και είναι ζεστό. Με το κλείσιμο του τάπερ, θα αρχίσει ο σχηματισμός υδρατμών και η ανάπτυξη μυκητών, καθιστώντας το τρόφιμο ακατάλληλο για κατανάλωση.
Τι μπορεί να περιέχει ένα υγιεινό σνάκ για το σχολείο;
- Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής: Φρούτα (πχ μερικές ρόγες σταφύλι κομμένες στη μέση, κομματάκια μπανάνας, φέτες πορτοκαλιού, λίγα μούρα) και λαχανικά ( πχ στικ καρότου ή αγγουριού) μπορούν να αποτελέσουν ένα μέρος του τάπερ του παιδιού, που θα το δροσίσουν μετά από μια εξαντλητική δραστηριότητα. Αν το παιδί σας δεν τρώει φρούτα ή λαχανικά, σας προτείνω παρόλα αυτά να τα προσθέσετε στο τάπερ του, καθώς λόγω της μίμησης από τα άλλα παιδάκια, μπορεί να το ωθήσει να τα φάει και σταδιακά να τα συμπεριλάβει στο διαιτολόγιό του.
- Προϊόντα ολικής άλεσης: Τροφές ολικής άλεσης υποστηρίζουν τη καλή λειτουργία του εγκεφάλου, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Β και αντιοξειδωτικών. Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, βοηθώντας την διατήρηση των επιπέδων ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
- Πηγή πρωτεΐνης: Πηγές πρωτεΐνης όπως το αυγό, το τυρί, το γιαούρτι κ.α. θα βοήσουν στο να διατηρήσουν το παιδί χορτάτο κατά τη διάρκεια των ωρών που βρίσκεται στο σχολείο.
- Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί αποτελούν και αυτοί πηγή πρωτεϊνών και καλώς λιπαρών.
Πάντα φυσικά λαμβάνουμε υπόψιν τυχόν αλλεργίες που μπορεί να έχει το παιδί σε κάποιο τρόφιμο και σχηματίζουμε το τάπερ του ανάλογα με τις ανάγκες του.
Μερικές ιδέες για σνακ στο σχολείo:
Αυγόφετες με γέμιση φυστικοβούτυρου και μπανάνας
- Υλικά:
Για τη γέμιση:
- 2 φέτες ψωμί του τοστ ολικής χωρίς κόρα
- ½ μπανάνα
- 1κ.γλ. φυστικοβούτυρο
Για το βούτηγμα των φέτων:
- 1 αυγό
- 1κ.σ. γάλα
- Λίγη κανέλα (προαιρετικά)
- Εκτέλεση:
Αν δεν έχουμε ψωμί χωρίς κόρα, κόβουμε με ένα μαχαίρι το ψωμάκι που έχουμε. Σε ένα μπολάκι κόβουμε τη μπανάνα και στη συνέχεια την πατάμε με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσει εντελώς. Έπειτα, προσθέτουμε το φυστικοβούτυρο και ανακατεύουμε. Απλώνουμε το μείγμα πάνω στις 2 φέτες και μετά τις ενώνουμε για να γίνει ένα κλειστό τοστάκι. Κόβουμε το τοστάκι μας σε 3ίσες λωρίδες. Σε ένα 2ο μπολ σπάμε ένα αυγό, προσθέτουμε το γάλα, την κανέλα και ανακατεύουμε καλά. Στη συνέχεια βαπτίζουμε τα 3 κομμάτια τοστάκι μέσα στο μείγμα με το αυγό και το γάλα, και έπειτα τα ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρουμε με τα αγαπημένα φρουτάκια του παιδιού!
- Μπάρες με κινόα ποπ

- Υλικά:
- 9 χουρμάδες
- 1/4φλ ταχίνι
- 1 μικρή ώριμη μπανάνα
- 1 χούφτα καρύδια
- 1φλ κινόα ποπ
- Εκτέλεση:
Μουλιάζουμε τους χουρμάδες σε ζεστό νερό για 10λ μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τους στραγγίζουμε και τους αλέθουμε σε ένα μπλέντερ μαζί με την μπανάνα, το ταχίνι, τα καρύδια. Έπειτα, βάζουμε την κινόα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να αναμειχθεί. Τέλος, βάζουμε το μείγμα μας σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί. Με τη βοήθεια ενός 2ου αντικολλητικού χαρτιού πιέζουμε το μείγμα μας για να απλωθεί ομοιόμορφα. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10λ. Αφού κρυώσει, το κόβουμε σε ότι σχήμα θέλουμε! Μπορούμε να το σερβίρουμε με λίγο ταχίνι πάνω από τις μπάρες και φυσικά μαζί με φρέσκα φρουτάκια!
- Μίνι πιτσάκια

- Υλικά:
Για τη ζύμη:
- 250γρ αλέυρι γοχ
- 160γρ χλιαρό νερό
- 1κ.γλ ξερή μαγιά
- 1κ.γλ ελαιόλαδο
- Λίγο επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα
Για την επικάλυψη της πίτσας:
- ½ ντομάτα τριμμένη
- Λίγο τυρί gouda
- Λίγο μπρόκολο
- Λίγη ντομάτα σε κύβους
- Λίγο τριμμένο καρότο
- Ρίγανη
- Εκτέλεση:
Για τη ζύμη
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ, μαζί με τη μαγιά. Ανακατεύουμε ώστε να πάει παντού η μαγιά. Έπειτα, προσθέτουμε το χλιαρό νερό και αρχίζουμε και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Αφήνουμε για 15λ να φουσκώσει το μείγμα, τοποθετώντας και μια καθαρή πετσέτα πάνω από το μπολ. Στη συνέχεια, απλώνουμε ορισμένη ποσότητα αλεύρι πάνω στην επιφάνεια που θα ανοίξουμε τα πιτσάκια μας. Κόβουμε το ζυμαράκι μας σε 6 μικρές μπαλίτσες. Έπειτα, τα ανοίγουμε ένα ένα σε ότι σχήμα σας αρέσει. Αφού τα ανοίξουμε, κάνουμε μερικά τσιμπήματα με ένα πιρούνι ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα. Ύστερα, ξεκινάμε να βάζουμε τα υλικά μας πάνω στα ζυμαράκια. Πρώτα βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας, έπειτα το τυρί και από πάνω το μπρόκολο, τη ντομάτα και τη ρίγανη. Μπορείτε να προσθέσετε όποιο άλλο λαχανικό αρέσει στο παιδί! Τέλος, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και μπορείτε να τα σερβίρετε με στικ καρότου και αγγουριού!
Τα ζυμάράκι που περίσσεψαν, μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη άψητα και όταν θέλετε να το αποψύξετε και απλώς να προσθέσετε τα φρέσκα υλικά σας από πάνω και να τα ψήσετε!
- Muffin πατζαριού

- Υλικά
- 1 ώριμη μπανάνα
- 1 αυγό
- ½ φλ παντζάρια βρασμένα
- 1 φλ βρώμη σε σκόνη
- ¼ κ.γλ κανέλα
- 1 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Εκτέλεση:
Σε ένα μπόλ χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μείγμα μας σε φόρμες, όπου πριν έχουμε λαδώσει και αλευρώσει (αν δεν είναι αντικολλητικά) και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου 20λ. (μπορείτε να δείτε αν είναι έτοιμα βάζοντας μέσα μια οδοντογλυφίδα. Αν η οδοντογλυφίδα βγεί καθαρή τόστε τα muffin σας είναι έτοιμα!)
- Τοστάκι με γέμιση γέμιση σάλτσα φράουλας με ξηρούς καρπούς

- Υλικά:
- 2 φέτες ψωμί του τοστ κομμένες σε στρογγυλό σχήμα
- 3-4 φράουλες (αντί για φράουλες μπορείτε να βάλετε μύρτιλα ή μούρα)
- 1κ.γλ μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
- 1/2κ.σ. καρύδια αλεσμένα
- Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ σπάμε τις φράουλες με ένα πιρούνι μέχρι να λιώσουν. Έπειτα προσθέτουμε το μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου) και τη σκόνη από τα καρύδια. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Προσθέτουμε το μείγμα μας στο κέντρου του στρογγυλού ψωμιού (χωρίς να το παραγεμίσουμε) και στη συνέχεια το κλείνουμε σα τυροπιτάκι, πατώντας τις άκρες με ένα πιρούνι. Αν θέλετε μπορείτε να τα ψήσετε λίγο στο αντικολλητικό τηγάνι για να πάρουν ωραίο χρώμα!
Μεγάλη προσοχή!! Θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως πριν την εκτέλεση της οποιαδήποτε συνταγής, ότι στο παιδί έχει γίνει 3 ήμερη εισαγωγή σε όλα τα τρόφιμα! Σε περίπτωση αλλεργίας σε κάποιο από τα υλικά, επιλέξτε κάποια άλλη συνταγή!
Καλή σχολική χρονια!!!
Χ. ΤΖΟΡΜΠΑΤΖΑΚΗΣ – Χ. ΒΟΥΤΣΑΚΗ